Det kan ikke komme som nogen overraskelse, at der er rigtig mange både i Danmark og de fleste andre steder i verden, der døjer med stress. Det er noget, som økonomerne siger kommer til at koste mange penge, men for dem, der er ramt af det, er det ikke de financielle udgifter, der betyder meget for dem, men derimod de sundhedsmæssige problemer, det skaber. Det gør vores liv kortere, især hvis vi indberegner, hvor meget af livet vi er forholdsvis raske. Stress er altså et alvorligt problem, især hvis det er kronisk, som det jo efterhånden oftest er. Det er dog de færreste, der helt kan undgå stress, men der er nogle ting, du kan gøre for at slappe mere af i hverdagen.

Vi starter med en af de mest basale ting, der er påvist gang på gang at være effektiv på trods af, at det er noget af det simpleste i verden. Åndedrætsøvelser er simpelthen bare at trække vejret på en bestemt måde. Det kan for eksempel være at ånde ind i 7 sekunder, hvorefter man bruger 7 sekunder på at ånde ud. Det kan også være en smule mere kompliceret, men alt i alt er det altså noget, som alle kan lære på højst et par minutter.

I samme boldgade har vi meditation, som i nogle tilfælde udnytter åndedrætsøvelser som fokuspunkt. Man kan altså meditere ved at fokusere 100% på ens åndedræt. Når man mister fokus og det går op for en, så flytter man fokus tilbage på ens åndedræt. Man kan gøre det enten med eller uden øvelser, altså hvor man enten bare observerer ens åndedræt eller aktivt styrer det.

Yoga tilføjer et trin mere, hvor man bevæger sig mellem forskellige positioner. I nogle former for yoga bruger man åndedrætsøvelser, mens det i andre ikke er vigtigt eller decideret forkert at tænke på ens åndedræt. Her får man selvfølgelig også motion samtidig med, at man slapper af rent mentalt, så det må siges at være win win.

Der er mange hobbyer, der også kan være afstressende, med alt fra tai chi til strikning. I dag vælger vi dog hækling, som blot kræver en hæklenål og et bundt garn, så er du i gang. Nogle synes hækling er mindre afslappende end strikning, og vice versa. I sidste ende må du eksperimentere og finde ud af, hvad der virker bedst for dig.

Alt efter hvor du bor kan det være umuligt helt at slippe for stress. Så må du flytte til en anden by eller ligefrem et andet land. Du behøver desuden ikke arbejde lige så meget, hvis det er billigere at leve – du kan for eksempel arbejde et par timer om dagen eller flytte mellem Danmark og troperne, hvor du så udfører sæsonarbejde i Danmark og slapper af resten af året.