Vi danskere er faktisk overraskende enige, om rigtigt mange ting. Der har været store spørgeskema-undersøgelser der har vist så stor et overlap i meninger fra danskerne, at man i første omgang betvivlede at undersøgelsen havde foregået på ordentlig vis. Man troede simpelthen, at nogen måtte have forfalsket resultaterne, fordi der næsten ikke var forskel på besvarelserne. Men selv da samme undersøgelser blev gentaget af uvildige forskere, fandt man frem til nogenlunde samme resultat. Vi har simpelthen så stærk en kultur og et sammenhold i Danmark, at vi også deler værdisæt og idealer, i en grad der næsten ikke ses andre steder i verden.

Der er dog nogle områder, hvor ikke alle danskere er enige. Specielt findes der områder, hvor der er to meget tydelige, og nogenlunde lige store lejre. Det er to af disse lejre, jeg vil sætte fokus på i denne artikel: nemlig de danskere, der tror det er sundt at have ambitiøse drømme, og dem der tror det blot er en distraktion fra de ting der virkelige er vigtige her i livet.

Den første gruppe mennesker har ofte det til fælles, at de går meget op i individets og dennes vækst. Det er meget udbredt at læse selvhjælpsbøger og andet materiale om selvudvikling i denne gruppe, og de er generelt mere liberale og fremme i skoene når det kommer til teknologi. Denne gruppe mener at danskerne skal turde drømme stort, og jagte deres drømme. Folk i denne gruppe har meget forskellige drømme, men en af de mest udbredte er nok, at ville starte sin egen virksomhed. Disse danskere ynder at stå på egne ben, og ikke være underlagt ordre fra en chef. De ønsker at skabe forandring i verden, og mener at vi kommer i problemer, hvis vi ikke konstant innoverer og kommer med på de seneste teknologi trends og bølger.

Den anden gruppe mener derimod, at danskerne har stirret sig blinde på vækst og individualitet. De savner at folk tænkte mere på hinanden, og fokuserede mere på de bløde værdier. De lider nærmest af teknofobi, særligt når det kommer til teknologi der går ind og forandrer den måde folk kommunikerer med hinanden på. De mener at vi glemmer vores menneskelighed i teknologi-kapløbet, og at vi til sidst vil miste os selv, hvis vi ikke slapper lidt af.

Hvis man tager ud på diverse messer, kan man faktisk ofte finde begge grupper repræsenteret. Der er tydelige forskelle i, hvad de lægger fokus på i deres Udstillingssystemer. Begge grupper benytter sig af teknologi, og peger på nogle af de danske kerneværdier. Men de har selvfølgeligt forskelligt fokus på tingene, og formår at vinkle tingene på en måde, så de peger i stik modsat retning. Det er et interessant fænomen, og helt sikkert noget der vil have betydning for, hvordan Danmark kommer til at se ud i fremtiden.