Det er nok ikke gået manges næse forbi, at højskolesangbogen har været omdrejningspunkt for flere debatter. I stil med de debatter der har været omkring fx Kæmpe Eskimo isen, har sangbogen været udskældt for at være diskriminerende pga. gamle sange som ?Den danske sang er en ung blond pige?. Modsat har nogle opponeret mod den løbende tilgang af nye sange, som er mere tilpasset et globaliseret samfund med flere kulturer i det danske samfund. Men klassikeren er trods alt kommet for at blive.
Trods debatter og protester står højskolesangbogen fast som en klassiker, og den er ikke bare lige til at vælte af banen. Men selv om der er tale om en klassiker, så er den under konstant udvikling, og der er derfor noget for både unge og gamle i den. Har du endnu ikke stiftet bekendtskab med højskolesangbogen, kan du med fordel kaste dig over den nyeste udgave fra 2020.
Dansk kulturarv ? eller forældet klenodie
Den nyeste udgave af højskolesangbogen er den 19. af slagsen, og sangbogens historie går tilbage til 1800-tallet, hvor fællessang blev en tradition, når mennesker mødtes. Det udviklede sig med etableringen af højskolerne, hvor højskolesang blev et fænomen. Man begyndte at samle sangene i sangbøger, og hermed var kimen lagt til en højskolesangbog.
Gennem tiden er højskolesangbogen blevet samlingspunkt for sange, som anses for at være repræsentative for den danske kultur. Derfor anses den for at være en del af dansk kulturarv, selv om den hele tiden må stå model til at blive kommenteret, debatteret og anklaget for at være et forældet klenodie.
Ikke kun en støvet klassiker
Højskolesangbogen er uden tvivl en klassiker, men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at den også er forældet. Bevares, den indeholder en række gamle sange, som måske ikke længere afspejler det danske samfund og dets levevis og holdninger. Men hver gang en ny udgave af sangbogen udgives, bliver den gennemgået, og der kommer nye sange til, som passer til den tid, vi lever i nu. Og det fine ved sangbogen er jo netop, at den afspejler en udvikling over tid og på den måde på smuk vis skildrer det danske samfunds udvikling.