Et mundbind er ikke bare et mundbind. Der findes et hav af mundbind, dog er det kun de godkendte mundbind, som beskytter på ordentlig vis. Hvordan finder vi så de godkendte mundbind? Og hvilke retningslinjer er der for brugen af dem? Her kommer en overskuelig guide til, hvordan du bærer dig ad.

Der findes som udgangspunkt tre forskellige slags godkendte mundbind. Derudover findes der også flere genanvendelige mundbind, både i stof og andet materiale. Det anbefales dog ikke, at disse bruges i situationer, hvor der er mulighed for smittefare. De godkendte mundbind beskytter mod smitte i forskellig grad.

Altid rene hænder

Det er altid en god ide at vaske dine hænder eller bruge håndsprit, når du skal tage dit godkendte mundbind på. Det er vigtigt at have en god hygiejne, når du skifter det. Du skal være sikker på, at du ikke risikerer at tilføje bakterier på mundbindet, der efterfølgende kommer op til området omkring din mund.

Hygiejnen i centrum

Mundbindet tages på ved at holde i elastikkerne, der skal rundt om ørerne. På den måde undgår dine hænder at komme i nærkontakt med selve masken. Husk, at hygiejnen altid har stor betydning for, om du undgår spredning af bakterier. Derefter skal du sørge for, at det godkendte mundbind dækker både over mund og næse, hvilket ikke altid er nemt. Er mundbindet ikke dækket ordentligt over mund- og næseregion, kan der lettere komme bakterier eller virus ind ad åbningerne.

Skift dit mundbind

Det godkendte mundbind sidder nu, præcis som det skal. Her er det dog vigtigt, at du ikke rører for meget ved mundbindet, da det muligvis kan skabe nye veje for bakterier. Skift gerne dit godkendte mundbind så ofte som muligt, især hvis det er blevet vådt eller beskidt. Det er aldrig rart at have et vådt mundbind. Det kan nemt skabe irritation på huden i form af knopper eller kløe.

Udsmidning efter brug

Det godkendte mundbind skal selvfølgelig tages af igen. Det gør du ved at tage fat i elastikkerne omkring ørerne igen, hvorefter du kan smide det ud i skraldespanden. Husk altid at bruge håndsprit eller vask hænder, når du har smidt dit mundbind ud.